ZLATÉ ČESKÉ RUČIČKY 2.6.2023

2. 6. 2023
Terézie Kalinayová, žena, která se snaží přiblížit kouzlo starých řemesel současným dětem.
Terézie Kalinayová, žena, která se snaží přiblížit kouzlo starých řemesel současným dětem.
3 minuty
3 minuty
Zlaté české ručičky
31. 10. 2025ZLATÉ ČESKÉ RUČIČKY 31.10.2025V pátečních Zlatých českých ručičkách na Blaníku byla řeč o svíčkách. Petr Slíva si povídal s Monikou Machovcovou, která stvořila značku "Vylito", pod kterou ručně v Podkrušnohoří vyrábí dekorace a přírodní sójové svíčky. Nabízí také tvořivé sady, díky kterým si zákazníci mohou vyrobit vlastní svíčku. Více zde: https://www.vylito.cz/4 minut
30. 10. 2025ZLATÉ ČESKÉ RUČIČKY 30.10.2025Ve Zlatých českých ručičkách si dnes Petr Slíva povídal s Markétou Sobotkovou z Rabštejnské Lhoty, která je autorkou originálního konceptu „kavárny na kolech“ a bezobslužné samoobsluhy, kde nabízejí dorty a zákusky ze své cukrárenské pekárny. Více zde: https://zobedort.sebou.cz/3 minuty
24. 10. 2025ZLATÉ ČESKÉ RUČIČKY 24.10.2025V dnešních Zlatých českých ručičkách si Petr Slíva povídal s Miroslavem Sobotkou, bývalým vrcholovým sportovcem a mistrem Evropy a světa v polokontaktním kick boxu. Miroslav po skončení své aktivní sportovní kariéry založil vlastní českou značku Fighter, pod kterou vyrábí potřeby pro bojové sporty.Více zde: https://www.hayashi.cz/3 minuty
23. 10. 2025ZLATÉ ČESKÉ RUČIČKY 23.10.2025Už jste někdy měli topinambury? Říkalo se jim také „židovské brambory“. A tahle zdravá zelenina se pěstuje nám přímo pod nosem v Polabské nížině. Petr Slíva si o ní dnes povídal ve Zlatých českých ručičkách s Veronikou Svobodovou z malé rodinné farmy Oleško, kde se právě pěstování topinamburů věnují a svůj sortiment rozšířili ještě na topinamburovou mouku, květ nebo sušené hlízy. Více zde: https://www.farmaolesko.cz/4 minut
22. 10. 2025ZLATÉ ČESKÉ RUČIČKY 22.10.2025V dnešních Zlatých českých ručičkách si Petr Slíva povídal s Ondřejem Vislockym. Ondřej je nadšencem do hodinek a zároveň jejich fotografem, jeho fotky jsou publikovány v renomovaných časopisech, a také spolupořádá hodinkový festival Micro Praha. Jeho letošní ročník proběhne ve Fantově kavárně na Hlavním nádraží v Praze 29. a 30. listopadu. Více zde: https://www.micropraha.com/3 minuty
21. 10. 2025ZLATÉ ČESKÉ RUČIČKY 21.10.2025V dnešních Zlatých českých ručičkách si Petr Slíva povídal s návrhářkou Denisou Dovalovou. Denisa téměř před deseti lety založila značku, která nese její jméno a pod kterou navrhuje dámskou módu. Denisa vystudovala magisterský obor módního designu a v roce 2014 se stala vítězkou soutěže Talent Black Card.Více zde: https://www.denisadovala.com/3 minuty
20. 10. 2025ZLATÉ ČESKÉ RUČIČKY 20.10.2025V pondělních Zlatých českých ručičkách si Petr Slíva povídal s Petrem Fuhrmannem. Ten jako mladičký klučina odešel do severní Itálie, kde se v horách od místních naučil vyrábět sýr podle prapůvodního receptu. Teď už má rodinnou firmu Syrpeva a farmu Kozí roh s padesátkou ovcí, kde vyrábí skvělé sýry. Více zde https://syrpeva.cz/3 minuty
17. 10. 2025ZLATÉ ČESKÉ RUČIČKY 17.10.2025V pátečních Zlatých českých ručičkách si Petr Slíva povídal s Josefem Šebestou, rodákem ze Slovácka, který teď žije kousek od Prahy. Josef skloubil dohromady svou lásku k řezbářskému a nožířskému řemeslu a pedagogické vzdělání a pořádá řemeslné kurzy, oblíbené jsou třeba ty zaměřené na tatínky s dětmi. Více zde: https://drevokurzy.cz/3 minuty
16. 10. 2025ZLATÉ ČESKÉ RUČIČKY 16.10.2025V dnešních Zlatých českých ručičkách si Petr Slíva povídal s Janou Kašparovou a řeč byla o Velkolosinských pralinkách, doslova čokoládové vesničce ve Velkých Losinách, kde měsíčně zpracují tunu a půl čokolády. Ale abyste mohli ochutnat, musíte přímo do Velkých Losin. Více zde: https://velkolosinskepralinky.cz/3 minuty
15. 10. 2025ZLATÉ ČESKÉ RUČIČKY 15.10.2025V dnešních Zlatých českých ručičkách si Petr povídal s Míšou Lochovskou, která si před časem zařídila řemeslnou pekárnu v Krušných horách. V obci Brandov peče kvasové chleby i kváskové pečivo, a protože peče pouze na objednávku v "pečících dnech", jede vlastně bezezbytkově a prodá všechno, co upeče. Letos navíc Míša získala ocenění Regionální potraviny Ústeckého kraje za pšeničnošpaldový kvasový chleba a ocenění Přemysla Oráče za loupáček. Pečivo z její Mischka Bakery si můžete objednat pomocí sociálních sítích, kde jsou i kontakty: https://www.facebook.com/mischkabreakfast/?locale=cs_CZ4 minut